dinsdag 4 januari 2011

Seksueel misbruik


Ik was een jaar of 17 toen ik B. leerde kennen. We werden direct dikke vrienden. Waar hij ging, ging ik. En waar ik ging, ging hij. We deelden lief en leed, althans dat dacht ik. Totdat hij na enkele jaren iets op biechten; een familielid waar we al die tijd mee optrokken, had hem in zijn kindertijd misbruikt. 

Niemand wist ervan. Hij had ook nooit hulp gezocht, hoewel hij wist dat hij dit nodig had. Ik moedigde hem aan om toch in therapie te gaan. Uiteindelijk gaf hij toe en zocht professionele hulp.

En hoewel dit allemaal in een redelijk grote stad afspeelde, bleek dat er geen gespecialiseerde hulp was voor mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik.

Lieve B. - Bianca van Baast
Jaren later heb ik het schilderij 'Lieve B.' geschilderd. Ik wilde hiermee aandacht vragen voor betere hulp speciaal gericht op mannen. Zij ervaren misbruik anders dan vrouwen en hebben dus andere hulp nodig.
In 'Lieve B.' zijn fragmenten tekst te lezen die B. naar mij, (een andere B., vandaar de titel) heeft geschreven. Ze laten de gedachten en gevolgen zien van het misbruik.

Ondertussen zijn we jaren verder. De kranten staan vol over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk en crèches. Oprah wijdt bijna elke week wel een uitzending aan seksueel misbruik. Steeds meer mensen in mijn omgeving bekennen dat het hen is overkomen. Er lijkt niets te zijn veranderd. Hoewel... het is bespreekbaar geworden. Laten we hopen dat dit een stap in de goede richting is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten