dinsdag 31 juli 2012

Guest augustus 2012: Arewik Avakian

Deel van de beeldengroep
'dreamy Disguise, adieu enfance -
Arewik avakian

Guest toont deze maand Lollipop girl van kunstenares Arewik Avakian. 

Arewik Avakian studeerde 2 jaar geleden af aan de academie in Den Bosch en maakte meteen een knaller met haar nominatie voor de ‘Art Olive Jong Talent prijs’ en ‘The Gogbot Young Blood Award’. Niets gek eigenlijk, want de ‘meisjes’ waarmee ze afstudeerde -waaronder de beeldengroep ‘Dreamy disguise, adieu enfance’- laten een geweldige indruk achter.

Elk meisje lijkt levensecht, hoewel je het gevoel bekruipt dat er iets niet klopt. Hoofden lijken te groot en gezichten doen volwassen aan. Kijken we nu naar een kind dat een volwassene imiteert, of naar een volwassene die weer even kind wordt!? 

Zelf wenst Arewik Avakian geen uitleg te geven over haar werk. Alleen op haar facebook pagina staat een kleine aanwijzing: “Welcome to the land where superheroes are not necessarily big and strong and masculine, but small and fragile and ... girls. Yet having great superpowers”. 
Ik vermoed dat ze verwijst naar haar verleden in ArmeniĆ«. Waar haar jeugd in het teken stond van het communisme en de verlammende werking die dit op haar had. Met haar ‘girls’ neemt ze haar kracht terug en geeft ze zichzelf een tweede leven. 
Niet vreemd dus dat ze, na een sterk autobiografisch werk met stijve matrozenpakjes, kiest voor luchtiger werk.

Lollipop girl - Arewik Avakian
In haar nieuwste werken, waar Lollipop girl toe behoort, laat ze het autobiografische los. De zelfportretten en uniformpjes die aan het communistische verleden doen denken, verdwijnen. 

Arewik Avakian eigent zichzelf diverse rollen toe. En met elk meisje dat ze creĆ«ert, gunt zichzelf een nieuwe identiteit met een eigen, krachtige stem. 
In Lollipop girl zien we een meisje met een lolly in elke hand. Maar in plaats van de lollies op te richten en aan te bieden, heeft ze de lollies twijfelend naar beneden gedraaid. Het lijkt erop alsof ze dit keer het lekkerste voor zichzelf houdt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten