zondag 1 juni 2014

Guest juni 2014: Brita Seifert


Brita Seifert met It's about time
Het loskomen van de kerk en het doorstaan van twee wereldoorlogen heeft de kunst getransformeerd. Via abstracte en conceptuele kunst konden gevoelens en eigen visie op de wereld eindelijk worden gedeeld, terwijl academische kennis en kunde minder van belang werd geacht. Dit extreme loslaten leidde in de afgelopen twee decennia tot een nieuwe verandering; het teruggrijpen naar oude, bijna vergeten kennis en het herleven van figuratie.

Guest toont deze maand het werk van de Duitse kunstenares Brita Seifert. Zij schildert en tekent pure schoonheid. Door het gebruik van zachte overgangen oogt haar werk bijna fotografisch. Vooral haar tekeningen moeten ‘live’ worden aanschouwt om te kunnen begrijpen hoe fijntjes zij haar pastel en potloden hanteert.
It's about time - Brita Seifert

Seiferts onderwerpen zijn divers, maar bevatten altijd een zweem van mysterie en stilte. Door het vervagen van de omgeving en het spelen met licht en donker lijken haar taferelen zich afspelen bij het vallen van de nacht of het beginnen van de dag. De melancholische sfeer die hierdoor ontstaat geeft een onbalans, alsof de kunstenares ons telkens naar de grens van een imaginaire wereld en de werkelijkheid brengt.

It’s about time toont een vrouwelijk naakt uitgewerkt in Seiferts typische grijs,- en roodtinten. Ze wordt omringt door verschillende symbolische attributen; dobbelstenen en Romeinse cijfers in een cirkel. Het is alsof de klok verder tikt, een stap moet worden gezet, een gok moet worden gewaagd want.... it’s about time.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten