maandag 1 oktober 2012

Guest oktober 2012: Jan Bosschaert

Deze maand toont Guest ‘Het litteken’ van Jan Bosschaert.

Jan Bosschaert

Af en toe gebeurt het me dat ik een galerie binnenloop en volledig verrast wordt door de kunstenaar die op dat moment exposeert. Zo ook enkele jaren geleden toen ik één van de betere galeries van Antwerpen binnenliep.
Er waren schilderijen te bezichtigen van een Belgische kunstenaar die ik nog niet kende. Later ontdekte ik dat deze kunstenaar, Jan Bosschaert genaamd, voornamelijk bekend stond als striptekenaar. Dat verklaarde meteen waarom zijn vrije werk zo surrealistisch oogde.

Dat hij voornamelijk werkzaam is als striptekenaar en illustrator wil trouwens niet zeggen dat Bosschaert een beeldenreeks nodig heeft om een verhaal te vertellen; Elk schilderij op zich functioneert als een doorkijkje naar een andere wereld waar zich talloze avonturen afspelen. Eén blik op deze wereld en je fantasie slaat op hol.

 
Het Litteken - jan Bosschaert
Diezelfde wereld toont zijn mysterieuze kant in het schilderij ‘Het litteken’.  Hier zien we een jonge vrouw dat haar shirtje oplicht om het litteken op haar buik te tonen. In plaats van naar het litteken te kijken, kijkt ze de toeschouwer indringend aan. Of je nu wilt of niet, haar donkere ogen zorgen dat je kijkt. Maar… vraagt ze nu om medeleven, of ligt er een beschuldigende blik in haar ogen?

De omgeving doet vermoeden dat ze zich alleen in een donker bos bevindt. Misschien is ze verstoten of heeft ze er zelf voor gekozen om zich af te zonderen. Alleen de silhouetten op de achtergrond geven je het idee dat er nog meer mensen in de buurt zijn.

Ongeacht of deze jonge vrouw nu alleen is of niet, ze lijkt zichzelf wel te kunnen redden.
Wat dat betreft is dit zeer kenmerkend voor het werk van Jan Bosschaert.
Hoewel hij ook dieren, kinderen en mannen schildert, lijkt zijn werk vooral een ode aan de vrouw te zijn. Ongeacht in wat voor situatie hij ze ook plaats, en hoe lieflijk of ondeugend ze van karakter zijn; in hun kwetsbaarheid vinden ze hun kracht.

Wat mij vooral aanspreekt in het werk van Jan Bosschaert is de luchtigheid waarmee hij zijn onderwerpen afbeeldt. Zijn potlood en penseel lijken de ondergrond maar amper te raken. Creëren is voor Bosschaert een spel. Tijdens ons gesprek vertelde hij grijnzend dat winkels met kunstenaarsbenodigdheden ware snoepwinkels voor hem zijn; Hij wil graag van alles even proeven. Geen wonder dus dat je zoveel stijlen en technieken tegenkomt als je gaat bladeren in zijn portfolio. Zolang hij maar de vrijheid krijgt om te experimenteren kan hij alles tekenen en schilderen…

Meli Melo IV - Jan Bosschaert


Geen opmerkingen:

Een reactie posten