donderdag 17 april 2014

Wie wil je zijn (Als de dood dichtbij komt)?


Paradise of blue -
Bianca van Baast
Heb je wel eens nagedacht over wie je wil zijn?
Nog niet zo lang geleden werd een dierbaar familielid per ambulance naar het ziekenhuis gebracht met pijn op de borst. Door een verleden met hartklachten ging iedereen van het ergste uit. Ook ik vroeg me af of ik degene nog levend terug zou zien. Tevens vroeg ik me af, net als ruim een jaar geleden toen de eerste hartklachten begonnen, of diegene het leven heeft geleefd dat hij altijd heeft willen leven?

In het verleden heb ik via bepaalde oefeningen tijdens een cursus en een andere gebeurtenis mogen ervaren hoe de dood voelt. Voor mij voelde het als leven zonder lichaam. Na het (af)sterven van mijn lichaam ging het leven gewoon door. Maar waar ik van schrok was dat de dierbaren die achterblijven hier geen weet van hebben. En dat als ik hen dus nog iets wil zeggen, dit waarschijnlijk moeilijk tot onmogelijk wordt.
Dit deed me beseffen dat ik bewuster moest gaan leven. Want hoe wil ik naar mezelf kijken op mijn sterfbed? Hoe wil ik dat een ander, en dan vooral mijn nichtje van nu 1,5 jaar, zich mij herinnert? En wat wil ik voor mijn sterven nog aan schoonheid en wijsheid met de wereld delen?

Ik kan je een lijst geven van alle dingen die ik graag nog wil delen. Daarnaast heb ik een lange lijst met namen van mensen die ik wil bedanken voor hun aanwezigheid in mijn leven, waartegen ik nog wil zeggen dat ik van ze hou of die ik nog wil vergeven voordat ik sterf.
Ach ,was het allemaal maar zo simpel….


Nieuw leven - Bianca van Baast
Ik wil graag vergeven, maar soms doet het nog zo’n pijn waardoor dit (nog) niet lukt. En ik wil zoveel delen, maar ik weet nog zo weinig. En ik wil wel zeggen ‘ik hou van jou’, maar ik durf me nog niet zo kwetsbaar op te stellen.

Ik ben nog niet diegene die ik op mijn sterfbed hoop te zijn (gelukkig maar misschien), maar ik kies er voor om NU diegene te zijn die oefent in vergeven. Om NU diegene te zijn die schoonheid en wijsheid verzamelt en het alvast in partjes ronddeelt. Ik kies er NU voor om diegene te zijn die het beste uit haar eigen leven haalt en anderen stimuleert hetzelfde te doen. En ik kies er NU voor om zoveel mogelijk mijn liefde te tonen ook al kan ik het maar moeilijk verwoorden.

Ben eens eerlijk, kies jij bewust voor wie je wilt zijn?

Liefs,
Bianca
www.biancavanbaast.nl

1 opmerking:

  1. Ik wil jou in ieder geval bedanken dat je een rol in mijn leven hebt... zonder jou zou ik nooit geworden zijn wie ik nu ben

    BeantwoordenVerwijderen