zondag 1 december 2013

Guest december 2013: Alexander Smith


Waiting for that moment - Alexander Smith
Deze maand toont Guest ‘Desperate measures’ van Alexander Smith. Het schilderij maakt onderdeel uit van de Conceptions-serie.

Alexander Smith is een veelzijdige kunstenaar. Hij schildert mensfiguren, kleding, gebouwen en natuur.

Het eerste wat ik van hem leerde kennen was Conceptions; een serie schilderijen van luchtpartijen met hier en daar een boomtop, dwarrelend blad of strohalm. De serie die tot nu toe uit zo’n 55 werken bestaat, straalt licht, rust en ruimte uit. Als ik minister van gezondheid zou zijn zou ik ze in ieder kantoor of zorginstelling verplicht stellen.

Desperate measures -
Alexander Smith
Smiths schilderijen zijn als ramen. Ze geven je niet alleen het gevoel dat je naar buiten kijkt, maar bieden je tevens de mogelijkheid aan om naar binnen te kijken. De luchten lijken eindeloos en vragen je om mee weg te dromen. De titels, zoals ‘Waiting without knowing’, ‘It is possible’,‘Moving within its destiny’ en ‘Different Levels of Reality’ nodigen je uit om bij jezelf te raden te gaan over de betekenis en om de wereld eens op een andere manier te bekijken.

Het is de intentie van de kunstenaar om ons naar binnen te laten keren. Zo ook in Desperate measures, het schilderij dat we deze maand op Guest tonen.
Dit doek komt tevens uit de serie Conceptions en kondigt een verandering aan. Boven de boom zien we nog wat blauw, maar de rest van de lucht oogt ontstellend. Links is het donker en grijs, terwijl rechts de lucht alweer lijkt op te klaren.
Het schilderij uit 2011 is duidelijk een voorloper van het huidige werk van Alexander Smith. Deze ogen donkerder en tonen verval, maar bevatten tevens een positieve boodschap van bewustwording.
Zowel in Desperate measures, als in zijn huidige werk, laat Smith zien dat juist op donkere momenten verlichting kan plaatsvinden. En verlichting, het omarmen van onze duistere kant, is nodig om vooruit te kunnen in het leven.


Sudden exposure - Alexander Smith
Wat de kunstenaar ons in 'Desperate measures' lijkt duidelijk te maken is dat een regenbui (lees: crisis) niet altijd wenselijk is, maar wel noodzakelijk. Het maakt tenslotte ruimte voor de zon waardoor nieuw leven mogelijk wordt. Uit het gouden zonlicht op het onderste deel van de stam kunnen we opmaken, dat als we eenmaal donker en licht omarmen, we een schitterende toekomst tegemoet gaan.

www.guestartist.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten