vrijdag 1 november 2013

Guest november 2013: Peter Hiemstra

 
One Love - Peter Hiemstra
Deze maand tonen we op Guest One Love van keramist Peter Hiemstra.

Een levensgroot gezicht met gesloten ogen. Twee zwanenkoppen die naar elkaar reiken. In de kleur, de techniek, het contrast, de details en de vorm van de zwanen herkennen we de hand van Peter Hiemstra, maar toch is het anders dan zijn voorgaande werk.
De beelden van Hiemstra zijn meestal dubbelzinniger.
 
Wezens die lijken op beren, hazen en honden ogen grappig. Ze staan rechtop, dragen kleurige kleding en verzamelen attributen om zich heen waardoor de grens tussen mens en dier vervaagt.
 
Maar bij een tweede aanblik blijken de dieren niet zo schattig als gedacht. Een grimmige onderlaag wordt zichtbaar. De karaktertrekjes die Hiemstra zijn figuren mee geeft zijn niet altijd de meest wenselijke. Imiteren deze dieren de mens? Of zijn het mensen die zich gedragen als beesten?
Peter Hiemstra zet hiermee niet alleen vraagtekens bij ons gedrag, onze visie op de wereld en onze overtuigingen, maar steekt er ook de draak mee.


Peter Hiemstra
In One Love is de sarcastische ondertoon vol trots en strijd verdwenen. De houding van het hoofd en de gesloten ogen maakt het beeld stil en ingetogen.
De zwanenkoppen rijzen in hartvorm uit het hoofd op, alsof het liefdevolle herinneringen zijn. De kroontjes benadrukken de waarde van die herinneringen.
Het beeld is ontstaan na het overlijden van een dierbare. En hoewel het werk verwijst naar ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer stond de achtergebleven partner model voor dit beeld. De zwanen staan symbool voor haar blijvende verbinding met haar overleden man; zwanen kennen tenslotte maar één partner in hun leven.

Peter Hiemstra creëert intuïtief wat hij op dat moment nodig vindt met de materialen die daarbij passen. Het ene moment werkt hij vanuit de vrije hand, het andere moment gebruikt hij mallen, foto’s (door middel van transfers) en hout. Ook samenwerken met collega kunstenaars schuwt hij niet.


La Chasse - Peter Hiemstra i.s.m. Henk Slomp
One love is een voorloper van een nieuwe reeks beelden die we binnenkort kunnen verwachten van Peter Hiemstra.

www.guestartist.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten