donderdag 1 augustus 2013

Guest augustus 2013: Anita Manshanden

Deze maand toont ‘Guest’ voor het eerst een kunstwerk van keramiek; Het beeld ‘Kraag’ van Anita Manshanden.
Kraag - Anita Manshanden

Normaal gesproken doe ik dit niet; een kunstenaar benaderen voor Guest terwijl ik het werk nog nooit’ live’ heb gezien. Een kunstwerk op foto kan tenslotte totaal anders overkomen dan in werkelijkheid.
Het was dan ook een grote gok toen ik het atelier van Anita Manshanden bezocht om met haar haar gastperiode te bespreken. Toch had ik het goed ingeschat; De kwaliteit die Anita op haar website toont, vindt men terug in haar keramische beelden.


Ondanks dat wachtte me een verrassing. Bij keramiek verwacht je immers een harde, stenen uiterlijk, maar door de speciale spraytechniek waarmee Manshanden haar glazuur opbrengt oogt de gebakken klei als een zachte stof.
Kinderen worden al jong geïnstrueerd om kunst ‘met hun oogjes te bekijken en niet met de handjes’, maar door het vreemd ogende materiaal en de complexiteit van de vormen wordt het erg verleidelijk om de kunstwerken even aan te raken.


Winterling- Antia Manshanden
Anita Manshanden haalt haar inspiratie voornamelijk uit de natuur. Beïnvloed door complexe patronen en prachtige structuren uit de plantenwereld gebruikt zij haar eigen vormen en samenstellingen om haar sculpturen op te bouwen.
En terwijl ik dit creatieproces ‘opbouwen’ noem viel het me tijdens ons gesprek op dat Anita Manshanden over ‘breien’ sprak. Ze ‘breidt’ door middel van verschillende handelingen en patronen als het ware haar losse vormen tot één geheel; Dit noemt ze het ‘eenheid in veelheid‘ principe.
Hierbij gebruikt ze maar een minimaal aantal hulpmiddelen, waardoor het des te wonderlijker is hoe precies elke vorm op de volgende aansluit.

Dandelion - Anita Manshanden
‘Kraag’ het kunstwerk van deze maand komt niet uit een plantenserie, maar is geïnspireerd op de kragen en kapjes uit de folklore. Voortbordurend op de Nederlandse klederdracht is de serie volledig in zwart/wit uitgevoerd, terwijl haar overige werk vaak kleur bevat. Toch is het mogelijk om ‘Kraag’ in de bloemen,- en plantenreeks te plaatsen. Anita Manshanden plaatst de kraag namelijk rechtop waardoor de associatie met kleding verdwijnt en het uiteindelijk als een bloem oogt.

www.guestartist.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten