zaterdag 1 juni 2013

Guest juni 2013: Raf Veulemans

Guest’ van deze maand is de Belgisch kunstenaar Raf Veulemans met het werk ‘Ruinam Sapientia’. 

Raf Veulemans
Een tijdje geleden postte Raf Veulemans op zijn facebookpagina een link naar de documentaire Midway van Chris Jordan. De video toont de gevolgen van plastic in zee op de vogels in en rond het water. De documentaire sluit perfect aan bij het werk van Veulemans al zal niet iedereen de overeenkomsten meteen opmerken.

Black Wings VI - Raf Veulemans
Raf Veulemans laat ons de schoonheid van het dierenrijk zien en de gruwelijkheden die ze moet doorstaan. Door het spanningsveld op te zoeken tussen mens en dier, leven en dood, technologie en dier, eros en thanatos is het als toeschouwer onmogelijk om onaangedaan te blijven bij Veulemans werk.
Dat is ook niet de bedoeling. 

Veulemans wenst een mensenras te creëren die nadenkt over de gevolgen van zijn handelen; een ‘human species conciousness’. Want als we doorgaan alsof er niets aan de hand is, zal er uiteindelijk maar weinig van onze prachtige fauna overblijven.

Om deze boodschap over te brengen kan de kunstenaar elk materiaal gebruiken; metaal, hout, verf, prints, stolpen, mummies, buisjes en skeletjes. Als taxidermistlaat hij zijn modellen opnieuw tot leven komen en via fotografie, schilderijen en assemblages, aangevuld met hier en daar wat tekst, krijgen ze eindelijk een stem.
Tijdens zijn laatste expositie ‘Dark wings – White light’, draaide de tentoonstelling om het volgende verhaal:Er was eens een jongen die zijn wereld als kleurloos ervoer. Hij voelde zich te neergeslagen in een wereld van enkel zwart en wit. 

Totdat er op een dag een vogel neerdaalde met talrijke kleuren in zijn veren. 

Verwonderd vroeg de jongen aan de vogel: “Hoe kom je toch zo kleurrijk?” 
De vogel antwoordde: “Alles bevat kleur, als je maar goed kijkt”.
De jongen keek nog eens om zich heen en zag voor het eerst zijn wereld in volle kleur. Verrast door wat hij zag draaide hij zich terug naar de vogel. Maar de vogel was verdwenen. Aan zijn voeten lag enkel een hoopje zwarte veren, een dode vogel. Het was de prachtige vogel die het gif van de wereld in zich op had genomen zodat wij konden voortleven…


Ruinam Sapientia - Raf Veulemans

De vogel, het dier dat Raf Veulemans het meest in zijn werk gebruikt, toont ons een wereld die wij in ons streven naar meer welvaart vaak over het hoofd zien. 


‘Ruinam Sapientia’ toont ons nog een vogel met een belangrijke boodschap; Een steenuil, symbool voor de wijsheid, waakt over een stapel boeken. Het geassembleerde beeld verwijst naar de (innerlijke) wijsheid die we moeten koesteren, in plaats van te ontkennen of te vernietigen.

‘Ruinam Sapientia’ wordt getoond in een glazen stolp. Hierdoor wordt het als het ware op een voetstuk geplaatst. De vogel is niet langer één van de velen, maar wordt als het ware een heilige, een beschermengel, zoals de heiligenbeelden uit het verleden. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten