dinsdag 1 januari 2013

Guest januari 2013: Herman Smorenburg

Deze maand toont Guest ‘De ziener’ van Herman Smorenburg.

Herman Smorenburg
Het werk van Herman Smorenburg valt onder de stijl fantastisch realisme, ook wel magisch realisme genoemd. Het is een richting in de kunst waarin men tracht de werkelijkheid te verbinden met een andere of hogere werkelijkheid, waardoor droomeffecten ontstaan. In plaats van de harde ‘werkelijkheid’ af te beelden, zoals veel hedendaagse kunstenaars doen, toont Herman Smorenburg ons een andere kant; een wereld van innerlijke rust en simpele schoonheid. 

De schilderijen bevatten meer verhaal dan je in eerste instantie zou denken, doordat ze vol symboliek zitten. Niet dat het nodig is om al die symbolen te begrijpen. Ook zonder deze kennis weten de kunstwerken je als toeschouwer te raken.
De tijd lijkt er even in stil te staan, de kleuren werken zacht op je in. De afgebeelde figuren, ongeacht of het dieren, mensen of Boeddha’s zijn, wensen geen interactie met je aan te gaan; ze ‘zijn’ er gewoon. De schilderijen stralen zoveel rust uit waardoor aanschouwen het effect geeft van een meditatie.


De Ziener - Herman Smorenburg
Met ‘De ziener’ lijkt Smorenburg een blik in de toekomst te willen werpen.
Linksonder zien we bergkristal. Men beweerd dat dit kristal een heldere en vooruitziende blik bevordert.
Op de achtergrond, in bijna gelijke vorm, bevinden zich de bergen, omringt door wolken alsof ze zichzelf ontstijgen.
In het midden gunt Smorenburg ons een rustpunt, voordat onze blik wordt getrokken naar de kop van een machtige
adelaar
. Deze vogel ziet net als de mens in 3D en kan naar voren en opzij kijken. Maar zijn gezichtssterkte is acht maal groter dan het onze.
Men beweert dat wie met de wijsheid van de adelaar werkt een perfect overzicht houdt over het leven. Men kijkt dan niet alleen in het heden, maar kan ook terug in het verleden en vooruit in de toekomst kijken.

De vallende ster op de achtergrond kondigt verandering aan. Het zou wel eens een hele mooie toekomst kunnen worden!

De beste wensen voor het nieuwe jaar.

                                                           
www.guestartist.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten