zaterdag 1 december 2012

Guest december 2012: Judith Rosema

Guest toont deze maand ‘Al mijn geliefden’ van Judith Rosema.

Een toepasselijke litho voor de tijd van het jaar. Buiten wordt het kouder en het idee van een winterslaap zal velen aanspreken. Daarnaast komen de feestdagen er aan, die men toch het liefste doorbrengt met dierbaren.


Al mijn geliefden - Judith Rosema
De litho ‘Al mijn geliefden’ toont de warmte van de slaap en het samenzijn. Zoals een moeder die nog even toekijkt hoe rustig haar dierbaren slapen, kijken wij over de schouder van de kunstenares mee naar dit lieflijke tafereel. We zien haar katten, partner en pasgeboren baby slapend in een stapelbed vol heerlijk warme dekens en doeken. Ondanks dat we buitenstaander blijven -omdat zij slapen en wij niet -, is het makkelijk voor te stellen hoe gelieft deze ‘geliefden’ zijn.

De litho oogt als een zachte potloodtekening waardoor het warme karakter nog intenser wordt.
De fragiele lijnvoering met hier en daar een arcering of een andere opvulling is kenmerkend voor het werk van Rosema. Een enkele keer voegt ze, in beperkte maten, kleur aan haar tekeningen en grafische werk toe.

De kracht van het werk zit hem in de eenvoud, die versterkt wordt door het centreren van het onderwerp op het papier.
Daarnaast doet Rosema geen enkele moeite om haar afgebeelde figuren ‘mooi’ te maken. Haar partner wordt geen Hollywood acteur en in andere werken zien we dat handen en voeten niet anatomisch correct hoeven te zijn. Ook de figuren die de kunstenares zelf verbeelden mogen imperfect blijven.

Deze ‘zelfportretten’ roepen trouwens veel vragen op dankzij de vreemde activiteiten die zij  ondernemen; ze vliegen door de lucht, liggen onder gras, of worden één met het bed waarin ze liggen.
Net als in de litho ‘Al mijn geliefden’ waar iedereen slaapt, is er weinig interactie mogelijk tussen de afgebeelde figuren en de kijker. Ze kijken je nooit aan of draaien zelfs de rug naar je toe. Het is juist dit gebrek aan contact dat zorgt dat je aandacht naar het beeld wordt getrokken.

Herinneringshuis - Judith Rosema
Judith Rosema werkt opvallend vaak in series met daarin telkens een centraal thema. Vrijheid, relaties, geborgenheid, liefde en verlangen zien we regelmatig terugkeren.
Haar inspiratie haalt ze uit haar directe omgeving en de dingen die haar lief zijn. En daarmee gunt ze ons als kijker een vernieuwde blik op onze eigen omgeving.


www.guestartist.nl

Interview met Judith Rosema
n.a.v. haar expositie in De Verdieping te Veldhoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten