Nog niet zo lang geleden zat ik aan tafel bij een ouder echtpaar. Het was hen duidelijk aan te zien dat ze altijd hard gewerkt hadden in het boerenbedrijf dat ze samen hadden gehad. Ze spraken er niet veel over maar waren vooral benieuwd naar het beroep dat ik uitoefende. “Ik ben kunstenaar”, zei ik en het lichaam van de vrouw begon ineens te schudden. Het duurde enkele seconden voordat ik begreep dat ze zat te schuddebuiken van het lachen. Ze vond het zo’n absurd idee dat iemand kunstenaar van beroep werd; Zij zou nooit haar geld besteden aan een kunstwerk. En ze verwachtte ook niet dat anderen dat ooit deden. Verbaasd om wat ik hoorde keek ik de huiskamer rond: die stond helemaal vol gipsen beelden, keramische vazen en antiek.
Soms denk ik weleens in twee verschillende werelden te leven. In de ene wereld is het de meest normale zaak om met kunst bezig te zijn, inclusief het kopen van kunst. En in de ander wereld is ‘kunst’ een vies woord en snapt men niet waarom men daar aandacht aan zou geven, laat staan geld. Ik ben dan ook erg trots op de kopers die kunst op waarde weten te schatten.
Ik verkoop voornamelijk aan kunstverzamelaars en ben blij dat ze de tijd, energie, en liefde die ik in mijn werk stop, weten te waarderen. Maar natuurlijk gaat het hen daar niet om. Een veel te horen reden om kunst aan te schaffen is als decoratie aan de muur, of als een investering voor later. Maar onderschat de emotie die erbij komt kijken niet. Herkenning of herinnering is waarschijnlijk nog vaker de reden om een kunstwerk te kopen. Nog niet zo lang geleden wilde een jonge vrouw een werk van me kopen omdat ze zichzelf herkende in de houding en emotie die het uitbeeldde. En het eerste werk dat ik via een galerie verkocht was omdat het de klant aan Afrika deed denken waar ze een warme band mee had.
Minder bekende redenen om kunst te kopen zijn, omdat de koper graag deel wil uitmaken van de kunstenaar en zijn of haar gedachtegang. Of omdat een kunstwerk net het ontbrekende stukje is in een bijna complete verzameling.
Voor de verzameling binnen bedrijven gelden meestal nog meerdere redenen. Een bedrijfscollectie is niet alleen een belegging. Een goede ondernemer begrijpt dat kunst motiverend werkt. Denkprocessen worden gestimuleerd en het blikveld wordt verruimt. Daarnaast ontspant kunst en heeft het dus een positief effect op het welzijn van het hele bedrijf. De Talens fabriek maakt daar handig gebruik van door hun kunstcollectie op de werkvloer te tonen. Voor de werknemers, die zich dagelijks met de productie van verf en andere kunstschildersmaterialen bezig houden, illustreert de collectie het uiteindelijke doel van al het werk: de eindproducten maken die de kunstenaar helpen om tot een beeld te komen. De Talenscollectie fungeert als een soort kunstuitleen binnen het bedrijf; werknemers zoeken in overleg met de kunstcommissie iets uit voor hun werkplek en kunnen met collega’s werken ruilen als daar behoefte aan is.
Three sides to every story: Yours, mine and the truth - Bianca van Baast |
Kunst is er in allerlei vormen. Een bedrijf kan met hun keuze voor kunst een eigen imago bepalen. Het ene bedrijf kiest voor ‘makkelijke en toegankelijke’ kunst, terwijl een ander bedrijf duidelijk laat zien dat ze kunstkenners zijn met ‘moeilijke en hoogwaardige’ kunst. Weer andere bedrijven hebben alleen kunst van lokale kunstenaars omdat men erg bij de regio betrokken is.
Kunst geeft een bedrijf dus meer identiteit. Men toont zijn medewerkers, klanten en gasten dat men sfeer, creativiteit en cultuur belangrijk vindt. Dit laatste punt sluit weer aan bij het nieuwe ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.
Kunst is een dankbaar gespreksonderwerp. Iedereen heeft er een mening over. Mocht u dus ooit eens stilvallen, kijk dan of er een kunstwerk in de buurt is, dan zal het niet lang stil blijven.
"De boeken die je leest, de kleding die je draagt: je doet er een uitspraak mee over jezelf. Bij het verzamelen van kunst is het niet anders."Hedwig Saam, directeur Museum voor Moderne Kunst Arnhem
Nederlandse bedrijfscollecties: www.vbcn.nl
Jonge kunstverzamelaar: http://kunstverzamelaar.blogspot.comUntitled - Bianca van Baast - Aangekocht door School voor de toekomst |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten