maandag 29 augustus 2011

Investeerders gezocht.

Dankzij de bezuinigingen van het huidige kabinet moet de kunst,- en cultuursector het vanaf nu met heel wat minder geld doen dan voorheen. Hierdoor kunnen vele initiatieven niet meer worden gerealiseerd. Wil men een expositie of optreden uitvoeren en het publiek vermaken, dan zal men tenslotte eerst de mogelijkheid moeten hebben een expositie of uitvoering te organiseren en de nodige PR er omheen te verzorgen.

Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven die er voor zorg dragen dat het aanbod en de kwaliteit van kunst en cultuur behouden blijft. Maar daar hebben zij wel hulp bij nodig! Heeft u liefde voor kunst en/of cultuur? Wilt u kunst,- en cultuurmakers een handje helpen? Kijk dan eens op de volgende websites:
http://pitchfund.us

www.voordekunst.nl
Affiche uit Amerika

donderdag 18 augustus 2011

Incubate, Tilburg

Ecce homo -
Bianca van Baast
Vandaag heb ik het schilderij ‘Ecce homo’ afgegeven bij de organisatie van Incubate voor de Open source expositie. Deze week ga ik nog even helpen met de inrichting van dit internationaal event.
 
Bij deze alvast de nodige informatie over de Open source expo waar Ecce homo te zien zal zijn:

12 t/m 18 september
Elke dag open van
13:00-20:00 uur
Open source expo, Faxx gebouw, Tivolistraat 50, Tilburg

dinsdag 16 augustus 2011

Bedankt kunst,- en cultuurliefhebbers!

Mede dankzij de crisis en de bezuinigingsplannen van de overheid komen er de laatste tijden niet veel positieve geluiden uit de richting van de kunst,- en cultuurwereld. Da’s jammer, want er gebeurd nog zoveel moois.

Ik ben degenen die kunst en cultuur blijven steunen daarom ontzettend dankbaar. Want ook al lijken de discussies om geld te gaan, het gaat eigenlijk om zoveel meer dan dat.
Ik ben mijn klanten en galeriehouders bijvoorbeeld ontzettend dankbaar voor hun investeringen in mijn werk. Het maakt me telkens weer ontzettend gelukkig als ik weer nieuwe materialen kan aankopen. En een verkoop of expositie van mijn schilderijen geeft sowieso weer meer zelfvertrouwen, het is tenslotte een bewijs dat men waardeert wat ik maak. En het geeft me weer de kans om iets nieuws te creëren.

Kunst,- en cultuurliefhebbers geven kunstenaars hoop op een toekomst. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, "Hartelijk dank hiervoor!"


dinsdag 9 augustus 2011

Winkel van sinkel

Nog niet zo lang geleden las ik een stukje over ‘out of the box’ denken. Een vraag die werd gesteld was: ‘Als je alles zou kunnen verkopen wat je maar wilt, wat zou er te koop zijn in jouw winkel? Stomme vraag om aan een kunstenaar te vragen: mijn schilderijen natuurlijk. Hoewel…… hoe meer ik er over nadacht hoe meer ik van gedachten veranderde. In mijn winkel zou het volgende te koop zijn:

- Vele soorten knuffels en omarmingen
- Luisterende oren
- Lieve woordjes
- Kaarslicht
- Warmte van een open haard en/of zon
- Strelende handen
- Zacht ruisende bomen
- Lief vogelgezang
- Zachte wolken om op rond te zweven
- Een teder kussende mond
- Heerlijk, zachte bloemengeur
- Een groot hart
Mijn gift aan jou (in opdracht) - Bianca van Baast

zondag 7 augustus 2011

Hersenen reageren op kunst net zoals op liefde


In good hands -
Bianca van Baast
Kijken naar kunst kan een mens even gelukkig maken als een geliefde in de ogen staren, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Proefpersonen ondergingen hersenscans terwijl ze dertig schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien kregen. Wanneer ze keken naar schilderijen die ze zelf het mooist vonden, verhoogde de bloedstroom tot wel 10 procent, evenveel als wanneer iemand naar zijn geliefde kijkt. Op schilderijen van John Constables, Ingres, Guido Reni en reageerden de proefpersonen het heftigst. Op Hieronymus Bosch, Honoré Daumier en Quinten Massijs de Jongere reageerden ze minder.

Professor Semir Zeki van de Universiteit van Londen zegt tegen de Britse krant The Telegraph: 'We wilden zien wat er gebeurt in de hersenen wanneer je naar een mooi schilderij kijkt. Wat bleek was dat, wanneer je naar kunst kijkt, of dat nu een landschap is, een stilleven, abstracte kunst, of een portret, er veel activiteit te zien is in het deel van de hersenen dat gerelateerd is aan genot.' De mate van bloedstroom werd meer naarmate de proefpersoon aangaf het schilderij mooi te vinden. 'Net zoals wanneer je kijkt naar iemand van wie je houdt.'

Momenteel wordt het onderzoek nog geëvalueerd. De resultaten zijn verrassend. 'We hebben wetenschappelijk bewezen wat we eigenlijk allang wisten', aldus Zeki. 'Maar dat kunst zo'n sterk effect op ons heeft, hadden we niet verwacht.'

Het onderzoek wordt gezien als bewijs dat het nodig is om kunst beschikbaar te stellen voor een breed publiek. Net zoals in Nederland, bestaat ook in het Verenigd Koninkrijk de angst dat door bezuinigingen cultuur minder breed toegankelijk wordt.