vrijdag 21 februari 2014

The Guardians 2014 edition.


'The Guardians' uit 2012 heeft een metamorfose gekregen, vandaar de toevoeging '2014 edition'. Het schilderij is geinspireerd op een bezoek aan het Melatenfriedhof, een -voor Nederlandse begrippen- ongelooflijk groot en mooi kerkhof in Keulen.

Vanaf 28 maart 2014 wordt het schilderij tentoongesteld in kunstraum Ba-Cologne te Keulen, enkele straten verwijderd van het Melatenfriedhof.


The Guardians (2014 edition) - Bianca van Baast

At the cemetery of Melaten Friedhof, Cologne, Germany

The Guardians (2012 version) -  Bianca van Baast

donderdag 20 februari 2014

dinsdag 18 februari 2014

New York Optimist

        
Aandacht voor mijn schilderijen op Hun positieve naam alleen al maakt me blij dat ik ben opgenomen op deze culturele nieuwspagina: http://thenewyorkoptimist.com/BiancaVanBaast_Feb17_2014.html


zaterdag 1 februari 2014

Guest Februari 2014: Chrisje van der Heyden-Ronde

'Guest’ van deze maand is kunstenares Chrisje van der Heyden-Ronde met het schilderij Verwondering. 

Gastkunstenaar Chrisje van der Heyden-Ronde lijkt het leven te willen grijpen en vastleggen. Na de kunstacademie volgde ze een studie cultuurwetenschappen waarin ze onderzoek deed naar het beroep kunstschilder en de rol hiervan in de samenleving. Dit resulteerde in een grote liefde voor wijsheid die we terug zien in haar schilderijen en onderwerpen.

Chrisje van der Heyden - Ronde


Zo zien we bijvoorbeeld in diverse schilderijen hoofdbedekking -haar, hoed of hoofddoek- tot in detail weergegeven. Ze dienen volgens de kunstenares als ‘bescherming voor het denken’ en bieden afzondering en de mogelijkheid tot bezinning.

In elk van haar naïeve, bijna icoonachtige schilderijen lijkt een boodschap verborgen te zitten die zegt: “Verwerp oude wijsheden en gebruiken niet, want ze zijn onze houvast op momenten dat alles onzeker voelt. Tradities, rituelen en heiligen mogen hun betekenis hebben verloren, maar de energie die ervan uitgaat is nog altijd een steun voor ons allen.”

  
Verwondering - Chrisje van der Heyden - Ronde





In het schilderij Verwondering zien we een vrouw met enkele grassprietjes in haar hand. De sprietjes verwijzen naar de natuur en de aarde. De vrouw krijgt door het lage aanzicht -we kijken een beetje tegen haar op- aanzien en een uitstraling van grootse wijsheid. Ze doet denken aan de afbeeldingen van de Heilige Moeder Maria. Maar door de verwijzing naar de aarde en de groene kleur zou ze symbool kunnen staan voor Moeder aarde.

Vrouw met brief -
Chrisje van der Heyden - Ronde
Net als bij de overige schilderijen van Van der Heyden-Ronde bestaat Verwondering uit felle kleuren, maar doordat ze meteen lijken te worden opgeslokt door de duisternis valt dit niet eens op. Wat overblijft zijn kunstwerken die je lokken met hun ogen en je omarmen als een aangename deken. En dankzij de rust die er van uitgaat voelen zelfs de schilderijen die geen religieuze achtergrond hebben toch vertrouwd.